Hvad er et portræt?

En gang i mellem skal man lige huske at spørge sig selv om sit eget fag. Så i dag spørger jeg mig selv: Hvad er et portræt?
Her kommer mit svar: “Et portrætbillede er et fotografi af en person“.  Det giver jo næsten sig selv, men nu skriver jeg det altså alligevel.
Jeg plejer at sige, at når man ser på et (godt) portræt, er det som at møde en person. Derfor skal et portræt også være mere end blot en registrering af et menneskes ansigt. Lidt lige som et pasfoto er.
Derudover må et portræt også gerne få seeren til at tænke lidt over, hvem personen på fotografiet er. Hvad tænker den portræterede på? Hvad drømmer personen om? Hvad er det for en person? Hvilke hemmeligheder har personen?
Ofte kender vi personen. Enten fra medierne eller fra vores personlige liv. Når man kigger på erhvervsportrætter, så gør vi det ofte fordi, vi skal tale med, mødes med eller vi overvejer måske at lave forretning med personen.
Når jeg fotograferer et menneske, så forsøger jeg altid at tale så meget med personen som muligt inden, så jeg får en lille idé om, hvem personen er og hvad vi i fællesskab skal forsøge at få frem på billedet.
Se nogle af mine portrætter her

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.